رژیم کالری شماری یکی از رژیم های پرطرفدار برای کاهش و افزایش وزن می باشد که معایب و مزایای مربوط به خود را دارد. داشتن تناسب اندام امروزه به یکی از دغدغه های اصلی مردم تبدیل شده است که برای رسیدن به آن روش های مختلفی هم وجود دارد؛ از ورزش های سخت و آسان گرفته تا انواع رژیم های سختی مانند رژیم شوک سه روزه. با ما همراه باشید تا جزئیات این رژیم را مورد بررسی قرار دهیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
همه مواد غذایی دارای انرژی هستند که واحد اندازه گیری آن کالری نام دارد. در واقع کالری مقدار انرژی ای است که توسط مواد غذایی وارد بدن می شود و رابطه مستقیم با وزن افراد دارد؛ به طوری که هر چه کالری دریافتی کاهش پیدا کند، به همان اندازه فرد وزن خود را از دست می دهد. بنابراین یکی از راه های کاهش وزن، کم کردن کالری دریافتی است.
رژیم و برنامه کالری شماری، یکی از رژیم هایی است که در آن باید میزان کالری ای که در طول روز دریافت می کنیم را بسنجیم و اگر هدفمان کاهش وزن است، میزان کالری دریافتی روزانه از آنچه بدنمان احتیاج دارد کمتر باشد و اگر قصد اضافه کردن وزن را داریم، مقدار کالری دریافتی بیشتر از نیاز بدنمان باشد.
سوال بسیاری از افرادی که به دنبال لاغری هستند این است که چگونه کالری شماری کنیم؟ در جدول کالری شماری که در برنامه های مخصوص این رژیم وجود دارد، کالری انواع مواد غذایی درج شده است و شما با توجه به وزن غذایی که می خواهید بخورید، می توانید مقدار کالری دریافتی را محاسبه کنید. مثلاً در جدول آمده که در هر 100 گرم گردو، 650 کالری وجود دارد و اگر شما 50 گرم گردو بخورید 325 کالری دریافت خواهید کرد.
بدن برای انجام تمامی فعالیت های خود به انرژی احتیاج دارد که این کالری و انرژی مورد نیاز در افراد به سن، جنسیت و میزان تحرک بستگی دارد. مقدار کالری مورد نیاز برای تعدادی از افراد را در ادامه ذکر می کنیم:
یکی از مزایای رژیم کالری شماری که ساده ترین راه برای رسیدن به وزن ایده آل و به خصوص کاهش وزن است؛ این است که در این رژیم شما مجبور هستید اطلاعات مربوط به مواد غذایی مصرفی خود را بدانید. این موضوع موجب می شود که راجع به مواد غذایی، کالری و … دانش خوبی به دست آورید و بدانید که کدام وعده غذایی سهم بیشتری در افزایش و یا کاهش وزن شما دارد که با کنترل آن به وزن ایده آل خود برسید. همچنین این دغدغه برایتان پیش می آید که روزی چند کالری بسوزانیم؟
همچنین رژیم کالری شماری، از نظر روانی هم بر روی فرد تاثیر دارد. به این صورت که در مسیر رسیدن به وزن دلخواه و با شمارش کالری های دریافتی و سوزانده شده، فرد توجه بسیاری به سلامتی و وزن خود دارد و همین موضوع باعث افزایش اعتماد به نفس و بروز احساسات خوب در او می شود.
رژیم کالری شماری، همانند دیگر رژیم ها در کنار مزایا، از یک سری معایب هم برخوردار است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
رژیم مورد نظر فقط بر روی مقدار کالری دریافتی و یا سوزانده شده متمرکز شده است. در واقع هیچ توجهی به مواد مغذی و ویتامین های مورد نیاز بدن ندارد. برای مثال کالری ماهی سالمون با انواع نوشیدنی ها به یک اندازه است اما مواد مغذی موجود در ماهی با نوشیدنی زمین تا آسمان فرق دارد! ولی چون در این رژیم فقط مقدار کالری مهم است پس نوشیدنی و ماهی سالمون هیچ تفاوتی با هم ندارند.
این عدم توجه در مدت زمان طولانی باعث از دست رفتن مواد حیاتی بدن مانند فولیکول های مو می شود. به همین دلیل در این رژیم، افراد بسیاری به ریزش مو دچار می شوند که از اصلی ترین عوارض رژیم کالری شماری به حساب می آید.
از آن جایی که در رژیم کالری شماری تمرکز فقط بر روی مقدار کالری می باشد، افرادی که در این رژیم هستند هم فقط به دنبال شمارش کالری های مصرفی خود هستند. بنابراین برای راحتی کار به سراغ مواد غذایی بسته بندی و آماده می روند تا اطلاعات کالری هم رویشان درج شده باشد. مواد غذایی تازه و ساده بسیار سالم و برای بدن بی ضرر هستند؛ هر چند که شمردن کالری شان سخت است.
در این رژیم مورد بحث، بعد از مدتی شاهد عدم تغییر وزن خواهیم بود چرا که مثلا به مدت یک ماه روزانه 1700 کالری دریافت کرده ایم. بعد از آن بدن به این میزان کالری عادت کرده و سوخت و ساز را هم مطابق با کالری هماهنگ می کند، در نتیجه استپ وزنی یعنی ماندن در یک وزن ثابت اتفاق می افتد. با رعایت اصول تثبیت وزن، هنگامی که به وزن ایده آل خود رسیدیم، میتوانیم آن را ثابت نگه داریم.
در انواع رژیم های غذایی ابتدا باید سلامت فرد در اولویت باشد تا رژیم به بدن آسیبی نرساند اما در رژیم کالری شماری همانطور که ذکر کردیم فقط کالری دریافتی مورد توجه است و این موضوع در دراز مدت آسیب زاست چرا که افرادی که رژیم لاغری کالری شماری دارند مدت زیادی را گرسنه می مانند و دچار ناراحتی های معده و دیگر مشکلات گوارشی می شوند.