بارداری یکی از دوران های حساس برای خانم ها است و در این دوران، رشد و نمو جنین به تغذیه و شرایط بدنی مادر بستگی زیادی دارد. برای اینکه جنین بتواند رشد و نمو داشته باشد، مادر باید به صورت متعادل مواد غذایی مفید و سالم مصرف کند. برخی از مادران باردار این سوال برایشان پیش می آید که آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟ و یا این رژیم چه تاثیری بر روی بدن مادر و جنین دارد؟ مزایا و معایب این رژیم در دوران بارداری کدامند؟
قرار است مطالعه کنیم ...
قبل از پرداختن به این موضوع که “آیا رژیم کتوژنیک در بارداری مجاز است؟” لازم است توضیح مختصری درباره رژیم کتوژنیک برای شما ارائه کنیم.
رژیم کتوژنیک یا کتو یک نوع رژیم لاغری کم کربوهیدرات و پر چربی است. در این رژیم مصرف کربوهیدرات کاهش می یابد و چربی جایگزین کربوهیدرات و منبع سوخت و ساز بدن می شود.
زمانی که کربوهیدرات در بدن کاهش می یابد، بدن برای تامین انرژی سوخت و ساز خود به سراغ چربی ها می رود. در این شرایط بدن وارد حالت کتوز می شود و چربی منبع تامین انرژی و متابولیسم بدن خواهد شد.
با توجه به توضیحات بالا، در رژیم کتوژنیک مصرف برخی از مواد غذایی محدود می شود و این محدودیت بر روی سلامت مادر و جنین تاثیر می گذارد. از طرفی حالت کتوز در این رژیم باعث می شود که چربی های ذخیره شده در بدن سوزانده شوند، در حالی که بدن در سه ماهه اول بارداری باید چربی ذخیره کند.
بنابراین پیروی از رژیم کتوژنیک در بارداری، دریافت مواد مغذی را با مشکل روبرو می کند و برای خانم های باردار توصیه نمی شود، چون دریافت مواد مغذی و مواد غذایی سالم و متنوع در اولویت تغذیه خانم های باردار قرار دارد و رژیم بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است.
این رژیم همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم برای بارداری توصیه نمی شود و محدودیت در مصرف برخی از غذاها باعث می شود که مادر به عوارض زیر مبتلا شود:
با حذف برخی از مواد غذایی و محدودیت در مصرف کربوهیدرات ها، ممکن است بدن به کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند انواع ویتامین ها، فولات، ید، آهن و سلنیوم و … دچار شود. ممکن است کمبود مواد مغذی در بدن بر روی باروری تاثیر بگذارد و شانس باروری را در افراد کاهش دهد.
در رژیم کتوژنیک به دلیل محدودیت در مصرف سبزیجات و میوه ها، فیبر دریافتی کاهش می یابد و خطر ابتلا یبوست در زنان باردار بالا می رود. البته لازم به ذکر است که ورزش برای درمان یبوست تاثیر گذار است.
مواد غذایی کربوهیدرات دار مانند غلات، نان و حبوبات سرشار از اسید فولیک و آهن و سایر مواد مغذی برای رشد و نمو جنین مهم هستند. به دلیل کاهش مصرف این مواد غذایی و کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن، سلامت، رشد و نمو جنین به خطر می افتد.
در دوران بارداری مصرف انواع چربی های اشباع برای کنترل افزایش وزن خود و جلوگیری از خطراتی مانند فشار خون بارداری و بیماری قلبی، ممنوع است. در صورت پیروی از رژیم کتوژنیک در بارداری، مصرف چربی افزایش می یابد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی و فشار خون بالا می رود.
به جای پیروی از رژیم کتو در بارداری، به خانم های باردار توصیه می شود از یک رژیم متعادل و متنوع پیروی کنند تا تمام مواد مغذی مورد نیاز بدن خود و جنین را به صورت متعادل دریافت کنند و وزن خود را متناسب با بازه نرمال افزایش وزن در بارداری بالا ببرند.
خانم های باردار می توانند برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن خود و جنین از مواد غذایی زیر استفاده کنند:
با توجه به اینکه در رژیم کتوژنیک، محدودیت در مصرف برخی از مواد غذایی وجود دارد و بدن فرد به دلیل کاهش کربوهیدرات دریافتی به حالت کتوز می رود، برای زنان باردار توصیه نمی شود. همچنین محدودیت در مصرف مواد غذایی کربوهیدرات دار و حالت کتوز باعث بروز عوارضی مانند کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن مادر و جنین، ابتلا به یبوست، اختلال در رشد و نمو جنین، بروز مشکلات مانند فشار خون و بیماری قلبی می شود.