رژیم کتوژنیک یک برنامه لاغری برای کاهش وزن است که در آن با کاهش مصرف کربوهیدرات، کالری دریافتی نیز کاهش می یابد و به دنبال آن فرد لاغر می شود. در کنار کاهش وزن، رژیم کتوژنیک برای درمان برخی از بیماری ها نیز مفید است و ما سعی داریم در این مقاله به این موضوع بپردازیم که رژیم کتوژنیک چه بیماری هایی را درمان می کند؟
قرار است مطالعه کنیم ...
قبل از پرداختن به اینکه ” رژیم کتوژنیک برای درمان چه بیماری های توصیه می شود؟ ” باید توضیح مختصری درباره رژیم کتوژنیک بدهیم. در این رژیم فرد باید مصرف کربوهیدرات را محدود کند و چربی های سالم را به برنامه غذایی خود اضافه کند.
با کاهش مصرف کربوهیدرات، بدن برای تامین انرژی مورد نیاز خود به سراغ چربی ها می رود و وارد حالت کتوز می شود؛ یعنی به جای مصرف کربوهیدرات و تبدیل آنها به گلوکز، از چربی ها استفاده می کند. بدن چربی را به کتوز تبدیل می کند و از کتوز به عنوان منبع سوخت و ساز استفاده می کند.
علاوه بر لاغری، رژیم کتوژنیک برای درمان بیماری هایی مانند دیابت نوع ۲، صرع، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های مرتبط با سیستم عصبی، بیماری های التهابی، بیماری های مربوط به اختلالات خلقی مانند افسردگی نیز موثر است.
رژیم کتوژنیک برای درمان برخی از بیماران مبتلا به صرع بسیار کاربردی است. صرع یک بیماری مغزی و با پارگی موقت فعالیت های عصبی همراه است و باعث تشنج و تکرار حرکات عصبی می شود. رژیم کتوژنیک به دو صورت به درمان صرع کمک می کند:
حالت کتوز به معنی استفاده از چربی ها به عنوان منبع سوخت و ساز بدن است. بدن چربی ها را به کتون تبدیل می کند و از کتون ها به عنوان منبع سوخت و ساز استفاده می کند. تغییر متابولیکی و وارد شدن به حالت کتوز در درمان صرع موثر است.
در رژیم کتوژنیک با کاهش مصرف کربوهیدرات، سطح گلوکز خون نیز کاهش می یابد و می توان به راحتی دیابت را کنترل کرد. پس می توان گفت کتوژنیک برای دیابت نوع 2 خوب است.
دیابت نوع 2 به دلیل عدم توانایی بدن در دریافت گلوکز و افزایش بیش از حد آن در جریان خون به وجود می آید. با رعایت رژیم کتوژنیک و محدودیت در مصرف انواع کربوهیدرات ها و مواد قندی، گلوکز خون نیز کم می شود و می تواند در طولانی مدت برای کنترل سطح گلوکز مفید باشد.
رژیم کتوژنیک برای درمان برخی از بیماری های قلبی و عروقی موثر است. این رژیم با کاهش وزن خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی مانند فشار خون بالا، قند خون بالا و چربی بالا را کاهش می دهد.
بررسی های انجام شده بر روی سرطان هایی مانند پستان، ریه، مغز و … نشان می دهد که کاهش مصرف کربوهیدرات در رژیم کتوژنیک، برای درمان بیماری سرطان موثر بوده و باعث کاهش سطح گلوکز، سطح هورمون های رشد و تغییر فعالیت سیستم ایمنی بدن می شود. البته رژیم کتوژنیک را نمی توان به عنوان یک روش قطعی برای درمان سرطان معرفی کرد.
رژیم کتوژنیک برای درمان بیماری هایی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان موثر است. این رژیم با کاهش مصرف کربوهیدرات، باعث ایجاد تغییراتی مانند کاهش وزن، کاهش سطح انسولین و سطح هورمون ها در بدن می شود.
زنانی که دچار سندروم پلی کیستیک هستند به انسولین مقاومت نشان می دهند که باعث افزایش قند خون خواهد شد. اما با رعایت رژیم کتوژنیک، سطح قند خون و ترشح هورمون های بدن کاهش می یابد و کنترل می شود.
دانشمندان احتمال می دهند که استفاده از کتون ها و سوزاندن آنها به عنوان منبع سوخت و ساز بدن، از سلول های مغز در برابر آسیب محافظت می کند. بیماری هایی مانند آلزایمر، اختلالات خواب و پارکینسون، از جمله اختلالات سیستم عصبی هستند که با رژیم کتوژنیک تا حدودی بهبود می یابند.
رژیم کتوژنیک برای درمان بیماری های مختلفی به کار می رود و در کنار این مزیت، دارای یکسری عوارض احتمالی است که به آنها اشاره خواهیم کرد:
رژیم کتوژنیک برای درمان بیماری های صرع، دیابت نوع ۲، بیماری های قلبی و عروقی مانند فشار خون، اختلالات سیستم عصبی مانند پارکینسون، سندروم تخمدان پلی کیستیک در زنان و سرطان مفید است. بررسی های انجام شده نشان می دهد که افراد مبتلا به این بیماری ها در صورت پیروی از رژیم غذایی کتوژنیک، به نتیجه مطلوبی رسیده اند. رژیم کتوژنیک را باید با نظر پزشک برای درمان انواع بیماری های گفته شده در این مقاله به کار ببرید و از تصمیم خودسرانه پرهیز کنید.