رژیم کتوژنیک یک رژیم غذایی برای کاهش وزن افراد چاق است. این برنامه غذایی بر پایه کاهش مصرف کربوهیدرات و افزایش مصرف چربی ها است. برخی از افراد اعتقاد دارند که رژیم کتوژنیک به دلیل محدودیت در مصرف کربوهیدرات برای درمان دیابت نوع ۲ موثر است. ما در این مقاله قصد داریم درباره اینکه آیا کتوژنیک برای دیابت نوع ۲ خوب است یا خیر، بحث کنیم.
اگر شما هم از دیابت نوع ۲ رنج می برید و به دنبال یک روش مناسب برای درمان آن هستید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
یک برنامه غذایی است که باید در آن، مصرف کربوهیدرات کاهش و مصرف چربی ها افزایش یابد. منظور از چربی، چربی های سالم موجود در روغن زیتون، ماهی سالمون، آجیل و … است. در رژیم کتوژنیک به دلیل کاهش مصرف کربوهیدرات، بدن برای تامین انرژی خود به سراغ چربی ها می رود.
برای رسیدن به جواب سوال “آیا کتوژنیک برای دیابت نوع ۲ خوب است؟“، باید به طور خلاصه با این بیماری آشنا شوید.
بدن انسان در حالت عادی برای تامین انرژی و انجام سوخت ساز خود، کربوهیدرات دریافتی را به گلوکز تبدیل می کند و گلوکز را می سوزاند. در شرایطی که بدن توانایی دریافت گلوکز را نداشته باشد، مقدار آن در خون بالا می رود و منجر به دیابت نوع ۲ می شود.
در رژیم کتوژنیک به دلیل کاهش مصرف کربوهیدرات، مقدار گلوکز بدن کاهش می یابد و کلوگزی وجود ندارد که بدن در دریافت آن دچار اختلال شود. با کاهش مصرف کربوهیدرات، مقدار قند و گلوکز خون نیز کنترل خواهد شد.
مطالعات نشان می دهند افرادی که به دیابت نوع ۲ مبتلا هستند، با پیروی از رژیم کتوژنیک مقدار قند خونشان کنترل شده و به نتایج مثبتی دست یافته اند. البته توصیه می شود برای پیروی از این رژیم با پزشک خود مشورت کنید.
رژیم غذایی مناسب دیابتی ها شامل مواد غذایی مناسب برای تغذیه افراد دیابتی می شود. این مواد غذایی مجاز در برنامه کتوژنیک برای درمان دیابت نوع ۲ شامل موارد زیر هستند:
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در برنامه غذایی کتوژنیک خود باید مواد غذایی زیر را حذف کنند:
استفاده از رژیم کتوژنیک برای درمان دیابت شامل موارد زیر است:
افزایش وزن و چاقی، در ایجاد دیابت نوع ۲ موثر است. کاهش وزن برای افراد در معرض دیابت و افراد چاق مبتلا به آن گزینه مناسبی است و می تواند برای کنترل و درمان این بیماری مفید باشد.
افراد دیابتی با پیروی از رژیم کتوژنیک به تنظیم قند خون و کنترل طولانی مدت آن کمک می کنند. با کاهش مصرف کربوهیدرات، مقدار گلوکز در افراد دیابتی نیز کم می شود.
در این رژیم، وابستگی فرد دیابتی به انسولین کم می شود. از طرفی این افراد ممکن است دچار کاهش بیش از حد قند خون شوند و باید برای پیروی از این رژیم با پزشک مشورت کرد.
کاهش وزن و کنترل قند خون با رژیم کتوژنیک باعث بهبود کاهش قند خون بیش از حد، بهبود مقاومت به انسولین، سلامت قلب، کاهش فشار خون و … می شود.
هر رژیمی ممکن است در کنار تمام مزایایی که دارد، عوارضی نیز داشته باشد که در ادامه به عوارض کتوژنیک برای دیابت نوع 2 می پردازیم:
همان طور که در بالا گفتیم زمانی که مصرف کربوهیدرات کم می شود، بدن برای تامین انرژی به سراغ چربی ها می رود و چربی را به کتون تبدیل می کند.
اگر در طولانی مدت از این رژیم استفاده شود، افزایش کتون باعث بروز مشکلاتی مانند کتواسیدپک می شود. همچنین افزایش کتون در خون باعث ایجاد خشکی دهان، قند خون بالا، استفراغ، دفع مکرر ادرار، مشکلات تنفسی و مشکلات قلبی خواهد شد.
محدودیت در مصرف مواد غذایی کربوهیدرات دار، ممکن است باعث کمبود مواد مغذی مورد نیاز بدن مانند ویتامین ها، املاح معدنی و … شود.
کلیه و کبد در پردازش پروتئین و چربی بدن نقش دارند و با رعایت رژیم کتوژنیک، این اندام ها تحت فشار قرار می گیرند.
به دلیل کاهش مصرف سبزیجات و میوه های کربوهیدرات دار، فیبر دریافتی کاهش می یاید و برای فرد دیابتی مشکلات یبوستی نیز ایجاد می شود. البته ورزش برای درمان یبوست یک راه حل خانگی است که می توان از آن نیز برار رفع این مشکل بهره برد.
این رژیم به دلیل محدودیت در مصرف مواد غذایی کربوهیدرات دار و کاهش گلوکز خون برای درمان دیابت نوع ۲ مناسب است. کاهش قند خون، کاهش وابستگی به انسولین و کاهش وزن سریع بدن از فواید رژیم کتوژنیک برای دیابت نوع ۲ است.
اما لازم به ذکر است که استفاده از رژیم کتوژنیک برای طولانی مدت ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد، به همین دلیل باید با مشورت پزشک از این برنامه غذایی مناسب پیروی کرد.