حتما تا به حال شنیده اید که می گویند فلانی گیاهخوار است یا از رژیم گیاهخواری پیروی می کند. برخی از افراد این سوال برایشان پیش می آید که به چه کسی گیاهخوار می گویند؟ گیاهخواری چگونه است؟ مزایا و عوارض این رژیم کدام اند؟ افراد به چه منظور از رژیم گیاهخواری استفاده می کنند؟ اگر این سوالات ذهن شما را هم درگیر کرده است، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
یک برنامه غذایی بر پایه مصرف مواد غذایی گیاهی و حذف انواع گوشت ها است؛ البته بر اساس نوع رژیم در برخی از موارد، مصرف محصولات حیوانی مانند تخم مرغ مجاز است و در برخی موارد دیگر نیز ممنوع است.
معمولا افراد به دلایل مختلفی به رژیم گیاهخواری روی می آورند که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
گیاهخواری انواع مختلفی دارد که دارای ویژگی ها و خصوصیات متفاوتی است که در زیر به آن می پردازیم:
در این رژیم غذایی باید انواع گوشت های قرمز، مرغ، ماهی و حتی محصولات حیوانی مانند تخم مرغ، محصولات لبنی، ژلاتین و عسل را حذف کرد و فرد تنها مجاز به مصرف سبزیجات و محصولات گیاهی است.
در این رژیم مصرف گوشت قرمز و ماهی غیرمجاز است، اما می توان در برخی مواقع ماهی، غذاهای دریایی، تخم مرغ و محصولات لبنی نیز مصرف کرد.
در این نوع رژیم گیاهخواری، فرد منع مصرف گوشت دارد اما می تواند تخم مرغ و محصولات لبنی مصرف کند.
در این رژیم مصرف گوشت و محصولات حیوانی ممنوع است و فقط مصرف تخم مرغ مجاز است.
فرد می تواند در کنار مصرف محصولات گیاهی، شیر و لبنیات نیز مصرف کند.
فرد گیاهخوار نمی تواند از گوشت قرمز، ماهی و غذاهای دریایی استفاده کند ولی مجاز به مصرف مرغ، بوقلمون، تخم مرغ و محصولات لبنی است.
پیروی از رژیم های گیاهخواری فواید زیادی برای بدن دارد که در زیر به طور خلاصه به این فواید می پردازیم:
چاقی و اضافه وزن یکی از دلایل بروز بیماری دیابت نوع ۲ است. بافت چربی باعث می شود بدن در برابر انسولین مقاومت بیشتری نشان دهد. با گیاهخواری می توان چربی و کلسترول خون را کنترل کرد و بافت چربی را کاهش داد. در این حالت می توان از دیابت نوع ۲ جلوگیری کرد.
🔸 بیشتر بخوانید:
مصرف سبزیجات و میوه ها و مواد غذایی تازه برای بدن مفید است و در کنترل کلسترول خون نقش دارند. این مواد سطوحی پایینی از چربی های کامل، چربی های اشباع و کلسترول را دارا هستند. بنابراین گیاهخواری برای سلامت قلب و بهبود عملکرد آن بسیار اهمیت دارد و در کاهش کلسترول خون، فشار خون و بیماری های قلبی و عروقی تاثیر زیادی دارد.
با حذف انواع گوشت و افزایش مصرف محصولات گیاهی، مصرف چربی کاهش می یابد که به کنترل وزن و مدیریت آن کمک زیادی می کند.
با حذف انواع چربی ها و گوشت، احتمال خطر ابتلا به سرطان های مربوط به معده، پانکراس، روده و … کاهش می یابد. از طرفی با مصرف سبزیجات تازه و میوه ها و … مواد مغذی، ویتامین ها، املاح معدنی مورد نیاز بدن فراهم می شوند که از بدن در برابر بیماری ها محافظت می کند. مصرف مواد غذایی با منبع گیاهی، دارای مواد شیمیایی خاصی هستند که سلول های بدن را در برابر آسیب مقاوم می کند.
پلی فنول ها باعث کاهش پیشرفت بیماری عصبی، آلزایمر و زوال عقل می شوند. مواد غذایی با منبع گیاهی، سرشار از پلی فنول ها هستند؛ بنابراین مصرف این مواد و پیروی از رژیم گیاهخواری در سلامت مغز و کاهش بیماری های مربوط به آن نقش دارد.
احتمالا این رژیم به دلیل محدودیت در مصرف مواد غذایی و حذف برخی از آنها، عوارضی را برای بدن به همراه داشته باشد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
🔸 بیشتر بخوانید: جلوگیری از ریش مو در رژیم لاغری
در گیاهخواری فقط مصرف مواد غذایی با منبع گیاهی مجاز است و فرد نمی تواند و یا تمایل ندارد که از انواع گوشت ها استفاده کند. در برخی موارد فرد حتی نمی تواند محصولات حیوانی را مصرف کند و در نوع دیگر فرد مجاز به مصرف این محصولات است. برای پیروی از هرگونه رژیم و کاهش عوارض آن باید با متخصص تغذیه مشورت کرد.