زمانی که فرد با پیروی از رژیم کتوژنیک به وزن ایده آل خود رسید و یا با عوارض جدی روبه رو شد، باید از ادامه دادن این رژیم خودداری کند. اگر در دوره رژیم کتوژنیک هستید و می خواهید از آن خارج شوید، خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم. در این مقاله با علت خروج از رژیم کتو یا کتوژنیک و راه های خروج از آن آشنا می شوید.
قرار است مطالعه کنیم ...
این رژیم یک برنامه غذایی بر پایه مصرف چربی ها و پروتئین و همینطور کاهش مصرف کربوهیدرات است. بدن در این رژیم به جای استفاده از کربوهیدرات، از چربی ها به عنوان منبع سوخت و ساز استفاده می کند که به آن کتوز گفته می شود.
رژیم کتو را به دلیل محدودیت در مصرف برخی از مواد غذایی، نمی توان به صورت دراز مدت استفاده کرد. چون ممکن است در طولانی مدت بدن دچار کمبود مواد مغذی مورد نیاز شود. معمولا افراد به دلایل زیر از رژیم کتوژنیک خارج می شوند:
در صورت پیروی از رژیم کتو، وزن بدن کاهش می یابد. با رسیدن به وزن مناسب و ثابت ماندن آن باید از این رژیم خارج شد، چون دیگر نیازی به محدودیت غذایی و کاهش وزن بیشتر نیست.
زمانی که فرد از رژیم کتوژنیک استفاده می کند، به دلیل لاغری سریع احتمال بروز عوارض جدی و مشکلات جسمی وجود دارد و نباید طولانی مدت از این رژیم استفاده شود.
محدودیت در مصرف مواد غذایی کربوهیدرات دار، برخی از میوه ها و سبزیجات در طولانی مدت باعث می شود عوارضی مانند کمبود ویتامین ها، کم خونی، سوء تغذیه و سایر مشکلات در فرد به وجود بیایند.
🔸 بیشتر بخوانید: کتوژنیک برای دیابت نوع 2
یکی دیگر از دلایلی که باعث می شود فرد تصمیم خروج از رژیم کتو را داشته باشد، نرسیدن به نتیجه مناسب و عدم کاهش وزن است. در این صورت نیاز به پیروی از یک رژیمی که باعث کاهش وزن نشود، نیست.
همانطور که می دانید در رژیم کتو با کاهش مصرف کربوهیدرات ها بدن به سراغ چربی ها می رود و از چربی ها به عنوان منبع انرژی استفاده می کند. در صورت کنار گذاشتن رژیم کتوژنیک به صورت ناگهانی و مصرف کربوهیدرات زیاد بعد از آن باعث بروز مشکلات زیر می شود:
با توجه به مشکلات گفته شده در بالا باید خارج شدن از رژیم کتوژنیک، اصولی باشد.
🔸 بیشتر بخوانید: رژیم کتوژنیک برای درمان بیماری ها
می توان برای جلوگیری از مشکلات جدی در فرد، موارد زیر را به خوبی رعایت کرد:
برای خارج شدن از برنامه کتوژنیک باید مصرف مواد غذایی کربوهیدرات دار را کم کم شروع کرد. اما نباید به یک باره بیش از حد، مواد غذایی کربوهیدرات مصرف کرد. مصرف زیاد و ناگهانی کربوهیدرات باعث نوسان قند خون، احساس خستگی، سرگیجه و سبکی سر می شود. اما مصرف تدریجی مواد غذایی حاوی کربوهیدرات از بروز این علائم جلوگیری خواهد کرد.
برای خارج شدن از رژیم کتوژنیک باید کربوهیدرات هایی که هضم آن ها سخت است را به برنامه غذایی خود اضافه کرد. این مواد غذایی باید حاوی فیبر و پروتئین باشند؛ مانند آرد، نان سبوس دار.
برای کنترل اشتها نباید دوباره مانند رژیم کتوژنیک از پروتئین و مواد غذایی پروتئین دار استفاده کرد. اما مصرف پروتئین برای خروج از رژیم کتو ضروری است و باید از مواد غذایی پروتئین دار بدون چربی استفاده کرد.
با انجام ورزش منظم، داشتن فعالیت و تحرک می توان از افزایش وزن بعد از رژیم کتوژنیک جلوگیری کرد. کم تحرکی، نداشتن فعالیت در هنگام خروج از رژیم کتو باعث افزایش وزن مجدد خواهد شد.
مصرف حبوبات، غلات، سبزیجات و میوه ها که سرشار از فیبر هستند، برای جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون و بهبود سیستم گوارش موثر است.
برای جلوگیری از نوسانات قند خون، افت قند یا افزایش آن باید زیر نظر پزشک، قند خون را کنترل کرد و مقدار مشخصی از قند و شکر را در طول روز مصرف کرد.
مصرف آب و مایعات فراوان برای خروج راحت از رژیم کتوژنیک و حفظ وزن ایده آل بسیار موثر است. کم آبی باعث القای حس گرسنگی در فرد، پرخوری و افزایش وزن بعد از کتوژنیک خواهد شد.
🔸 بیشتر بخوانید: رژیم کتوژنیک در بارداری
اگر فرد بعد از خارج شدن از رژیم کتو، قصد داشته باشد که دوباره از این رژیم استفاده کند، فقط ۲ تا ۳ روز کافی است تا بدن دوباره وارد حالت کتوز شود، چون بدن به چربی سوزی و جایگزین کردن چربی به جای کربوهیدرات عادت دارد. اما تغییر ناگهانی و بیش از حد کربوهیدرات، عوارض جدی به همراه دارد.
برای جلوگیری از بروز عوارضی جدی و جبران ناپذیر، خروج از رژیم کتو باید به صورت اصولی و با احتیاط انجام شود. افراد به دلیل رسیدن به وزن مناسب، حفظ آن، جلوگیری از بروز عوارض جدی و نرسیدن به نتیجه مورد نظر باید از رژیم کتوژنیک خارج شوند.
می توان با مصرف آب، مواد غذایی حاوی فیبر، کربوهیدرات، کاهش مصرف قند، ورزش و … به راحتی و بدون عوارض از رژیم کتو خارج شد.