رژیم کم چربی می تواند در بهبود وضعیت سلامتی و کاهش وزن فرد موثر باشد. در مصرف چربی باید حد اعتدال را رعایت کرد. چرا که زیاده روی در مصرف آن باعث ابتلا به برخی بیماری ها و همینطور چاقی می شود. همچنین قطع مصرف آن و یا محدود کردنش برای افرادی مثل زنان باردار، زنان شیرده، کودکان و نوجوانان در حال رشد و افراد مبتلا به برخی بیماری های زمینه ای می تواند مضر باشد. بنابراین برای استفاده از رژیم غذایی کم چربی حتما باید با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
از طرفی افرادی که از لحاظ جسمانی در شرایط طبیعی و نرمالی قرار دارند، می توانند به کمک رژیم کم چربی یا بدون چربی، کاهش وزن چشم گیری را تجربه کنند. یکی از بهترین مزایای این رژیم، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی است.
قرار است مطالعه کنیم ...
این رژیم فوق العاده کم چرب (Ultra-Low-Fat Diet) رژیمی است که به افراد اجازه نمی دهد میزان چربی دریافتی روزانه شان بیشتر از 10 درصد باشد. در واقع می توان گفت این رژیم یک رژیم بدون چربی است. همچنین در این رژیم، مصرف پروتئین های کم چرب، کم و در مقابل مصرف کربوهیدرات زیاد توصیه می شود. در واقع سهم کالری دریافتی از این رژیم به شرح زیر است:
در رژیم کم چرب، مصرف فرآورده های گیاهی بیشتر از فرآورده های حیوانی مانند گوشت، تخم مرغ و لبنیات پرچرب توصیه می شود. همچنین مصرف روغن های گیاهی پرچرب مانند روغن زیتون، آووکادو و آجیل نیز در این رژیم محدود است. با مشورت با یک پزشک و همینطور پیدا کردن دستور پخت غذاهای کم چرب و غذاهای بدون چربی، می توان به درستی رژیم خود را رعایت کنید.
طبق تحقیقاتی که روی رژیم غذایی کم چرب انجام شده است؛ ثابت شده است که این رژیم خطر ابتلا به چند بیماری خطرناک مانند دیابت، بیماری قلبی، چاقی و … را کاهش می دهد. در ادامه به اثر رژیم بدون چربی بر کاهش خطر ابتلا به برخی از بیماری ها خواهیم پرداخت:
طبق مطالعات صورت گرفته ثابت شده است که پیروی از رژیم غذایی کم چرب می تواند در بهبود بیماری دیابت نوع 2 موثر باشد.
به دلیل کاهش مصرف چربی، در صورت پیروی از رژیم غذایی بدون چربی، خطر ابتلا به برخی بیماری های قلبی عروقی کاهش پیدا می کند. این موارد عبارتند از:
در یک مطالعه ای که بر روی 198 بیمار مبتلا به بیماری قلبی انجام شد، مشخص شد که فقط یک نفر از این جمعیت از رژیم کم چرب استفاده می کرده اما باز هم دچار بیماری قلبی شده است ولی مابقی افراد با پیروی از این رژیم توانسته اند بیماری خود را کنترل کنند. این اندازه بسیار قابل توجه می باشد و نشان می دهد که کاهش مصرف چربی تا چه اندازه بر سلامت قلب می تواند موثر باشد.
اسکلروز چند گانه، مولتیپل اسکروزیس یا همان MS یک بیماری خود ایمنی است که مغز، نخاع و اعصاب بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد. طبق تحقیقات و مطالعات بیشماری که در زمینه ارتباط بین کاهش علائم بیماری ام اس و کاهش مصرف چربی در رژیم روزانه صورت گرفته است؛ مشخص شده است که در صورت محدود کردن مصرف چربی روزانه، بیماران می توانند کاهش علائم بیماری ام اس را تجربه کنند.
رژیم غذایی کم چرب تاثیر بسزایی در کاهش وزن دارد. در مطالعه ای که بر روی 106 نفر از افراد بسیار چاق انجام شد، ثابت شد که این افراد با پیروی از رژیم بدون چربی به طور متوسط توانستند حدود 5/63 کیلوگرم از وزن خود را کم کنند.
در صورتی که از یک برنامه غذایی سالم پیروی می کنید و دچار اضافه وزن نیستید یا در شرایط خاصی مانند بیماری کیسه صفرا، لوزالمعده و … نیستید، نیازی به محدود کردن مصرف چربی روزانه نیست. شما تنها در صورتی می توانید از این رژیم استفاده کنید که متخصص تغذیه این رژیم را به نسبت شرایط شما تجویز کرده باشد.
از جمله مواد خوراکی مجاز در رژیم غذایی کم چرب که ممکن است متخصص تغذیه برای شما تجویز کند عبارتند از:
مطالعات بسیار گسترده ای روی رژیم فوق العاده کم چرب انجام شده است و نتایج به دست آمده نشان می دهد که این رژیم غذایی تا یک چهارم می تواند خطر مرگ زودرس را افزایش دهد. به همین دلیل محققین به جای کاهش مصرف چربی ایجاد تعادل در مصرف کربوهیدرات ها را برای کاهش وزن و لاغری اصولی توصیه می کنند.
رژیم بدون چربی شاید در کاهش علائم بیماری های جدی مثل دیابت، ام اس، بیماری های قلبی و … موثر باشد، اما رعایت کردن این رژیم در طولانی مدت برای افراد بسیار سخت و دشوار است. برنامه رژیم غذایی کم چربی از تنوع بسیار کمی برخوردار است؛ بنابراین برای افراد پیروی از این رژیم هیچ لذتی نخواهد داشت.
هر رژیم غذایی مانند رژیم کم چربی، رژیم فستینگ و … می تواند برای یک نفر مفید اما برای دیگری مضر باشد؛ بنابراین بهترین راه برای دریافت رژیم غذایی مراجعه به یک متخصص تغذیه یا مشورت با یک مشاور تغذیه است.