رژیم غذایی مناسب دیابتی ها، برای پیشگیری و کنترل این بیماری که به مرگ خاموش نیز معروف است، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. با Foodonly همراه باشید تا به معرفی رژیم مناسب دیابتی ها و همینطور نکات مهمی که پیرامون این موضوع باید دانست، بپردازیم.
قرار است مطالعه کنیم ...
یکی از رایج ترین بیماری های مزمن و غیر واگیر بیماری دیابت است که کنترل آن نیاز به تغییراتی در سبک زندگی بیماران دارد. کنترل و درمان بیماری دیابت شامل انتخاب تغذیه مناسب دیابتی ها، کنترل و پایش قند خون، دارو درمانی، ورزش، آموزش خود درمانی و پایش گلوکز خون است. بیماری دیابت انواع مختلفی دارد که شایع ترین انواع دیابت شامل دیابت نوع یک، دیابت نوع دو و دیابت بارداری است.
بیماران مبتلا به دیابت باید این بیماری را جدی بگیرند و از پیشرفت آن جلوگیری کنند. در صورتی که این بیماری جدی گرفته نشود، باعث بروز عوارض خطرناک و حتی مرگ زودرس می شود.
در صورتی که افراد مبتلا به این بیماری با رژیم مناسب دیابتی ها، فعالیت بدنی، مصرف ویتامین و دارو درمانی سعی در کنترل این بیماری نداشته باشند، عوارض جبران ناپذیری مانند زخم پای دیابتی، نابینایی، از بین رفتن سلول های کلیه (نفروپاتی)، نوروپاتی، فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی و … را تجربه خواهند کرد. در صورت کنترل میزان مصرف کربوهیدرات در رژیم غذایی دیابتی ها، می توان این بیماری را کنترل کرد و از بروز عوارض خطرناک دیابت نیز پیشگیری کرد.
یکی از عوارض شایع دیابت، افزایش فشار خون در افراد مبتلا به این بیماری است. برای کاهش فشار خون در این بیماران، علاوه بر کنترل کربوهیدارت دریافتی می بایست نکاتی را در رژیم غذایی دیابت رعایت کنید. از جمله توصیه هایی که پزشکان در تغذیه دیابتی ها دارند، کاهش دریافت سدیم غذایی است. در بیمارانی که علاوه بر فشار خون دچار ادم نیز هستند، باید مصرف سدیم تنها به 2000 میلی گرم در روز محدود شود.
تحقیقات نشان می دهد که کاهش وزن در کاهش فشار خون می تواند بسیار موثر باشد؛ به این صورت که هر 5 درصد کاهش وزن منجر به کاهش 10 واحد فشار خون می شود. در صورتی که بیمار دیابتی اضافه وزن هم داشته باشد با یک رژیم لاغری اصولی مخصوص افراد دیابتی، قدم بزرگی در کاهش فشار خون خود برمی دارد.
مصرف فیبر در رژیم غذایی بیماران دیابتی به کاهش فشار خون بیمار کمک شایانی می کند. همچنین در صورت افزایش فعالیت بدنی و ترک دخانیات در کنار رژیم غذایی مناسب دیابتی ها، کاهش فشار خون چشمگیری خواهید داشت.
پیروی از رژیم غذایی مناسب در بیماران دیابتی که مبتلا به چربی خون بالا هستند می تواند کمک شایانی به بهبود شرایط بیماری کند. در بیمارانی که سطح LDL بالایی دارند، می بایست چربی های اشباع در تغذیه آنها کمتر از 7 درصد باشد. همچنین کنترل میزان کلسترول در رژیم غذایی روزانه این افراد باید کمتر از 200 میلی گرم در روز باشد.
در بیمارانی که HDL پایین و سطح تری گلیسرید بالایی دارند، کاهش مصرف اسیدهای چرب اشباع کمتر از 10 درصد از کل دریافتی و جایگزینی اسیدهای چرب اشباع با اسیدهای چرب غیراشباع توصیه می شود. همچنین افزایش تحرک و کاهش وزن نیز می تواند کمک شایانی به این بیماران کند. افزایش مصرف فیبر مانند سبزیجات، حبوبات، غلات کامل، جو، لوبیای سبز و … می تواند با اتصال به اسیدهای چرب در روده باعث دفع آنها شود.
در صورت عدم کنترل بیماری دیابت، ممکن است به مروز زمان باعث از بین رفتن سلول های تشکیل دهنده کلیه (نفرون ها) شود. از بین رفتن این سلول ها با افزایش دفع پروتیئن و کاهش قدرت تصفیه کنندگی کلیه همراه است. رژیم غذایی دیابتی این افراد باید همراه با محدودیت کربوهیدرات و پروتئین باشد. البته محدودیت مصرف پروتئین در افراد مبتلا به این بیماری باید در حدی باشد که حداقل نیازهای فرد به پروتئین تامین شود.
همان طور که گفتیم یکی از عوارض بیماری دیابت، اختلال در عملکرد اعصاب یا همان نوروپاتی است. این اختلال امکان دارد در هر قسمت بدن بروز پیدا کند. یکی از بخش هایی که این اختلال روی آن تاثیر می گذارد، دستگاه گوارش بیمار دیابتی است. در افرادی که دچار اختلال حرکات معده هستند، به منظور جلوگیری از اسهال، یبوست، نفخ، تهوع و استفراغ توصیه می شود که وعده های غذایی را افزایش دهند و در هر وعده حجم غذای کمتری میل کنند.
تغذیه مناسب دیابتی ها باید فیبر و چربی کمتری داشته باشد. در صورتی که تمایلی به خوردن غذاهای جامد ندارید، بیشتر از غذاهای مایع استفاده کنید. زمان تزریق انسولین این افراد باید مطابق با تاخیر در جذب مواد مغذی باشد؛ گاهی بهتر است انسولین پس از وعده غذایی تزریق شود. همچنین در این افراد کنترل قند خون برای جلوگیری از نوسانات قند خون ضروری است.
در ادامه قصد داریم تا به معرفی برخی موادغذایی مفید و مهم در رژیم غذایی مناسب دیابت بپردازیم:
یکی از رایج ترین که مادران در دوران بارداری با آن مواجه می شوند، دیابت بارداری است که می توان با پیروی از یک رژیم دیابت بارداری مناسب، از عوارض و خطرات احتمالی آن جلوگیری کرد. قند خون بالا هم به مادر و هم جنین آسیب وارد می کند؛ در نتیجه کنترل آن از اهمیت بالایی برخوردار است. دیابت بارداری یک سری علائم دارد که می توان به عطش، تکرر ادرار، تاری دید و خستگی اشاره کرد.
انجمن دیابت آمریکا توصیه کرده است که مادران مبتلا به دیابت بارداری در روز 3 وعده غذایی کوچک تا متوسط و همینطور 2 تا 4 میان وعده میل کنند. اما باید به این توجه داشت که حجم زیادی از کربوهیدرات را در یک وعده غذایی مصرف نکنند و به هیچ عنوان وعده ای را حذف نکنند. همچنین توصیه می شود که در وعده صبحانه از مواد غذایی سرشار از پروتئین و کربوهیدرات های حاوی مقادیر زیاد فیبر استفاده شود.