رژیم بارداری نکته بسیار مهمی است که بانوان باردار باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند، اما تصور غلطی که اکثر خانم های باردار ایرانی دارند این است که در این دوران به اندازه 2 نفر باید غذا خورد و خود را در خوردن آزاد می دانند. این رفتار غلط است که باعث تجمع زیادی چربی در بدن آنها می شود و بعد از بارداری و زایمان سوزاندن آنها را سخت می کند. پس نیاز است که فرد در دوران حاملگی خود نیز یک رژیم بارداری برای جلوگیری از چاقی داشته باشد، تا هم مواد مغذی و سالمی به بدن خود و همچنین نوزاد برساند و هم افزایش وزن نامناسبی پیدا نکند. ما قصد داریم در این مقاله درباره رژیم بارداری و هر آنچه که نیاز است درباره آن بدانید صحبت کنیم، با Foodonly همراه باشید.
قرار است مطالعه کنیم ...
فرقی ندارد که BMI شما قبل از بارداری چه عددی بوده است. (پیشنهاد می کنیم مقاله محاسبه BMI را مطالعه کنید.) مسلما باید در طول بارداری شما افزایش وزن مناسبی داشته باشید و کاهش وزن شدید با رژیم های سخت به هیچ عنوان در این دوران توصیه نمی شود. برخی کارها باعث می شود که فرد افزایش وزن نامناسب و غیر ضروری ای را در دوران بارداری خود تجربه کند که شامل موارد زیر می شود:
از آنجایی که تغذیه در دوران بارداری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است بنابراین کاهش وزن و رژیم لاغری در بارداری به هیچ عنوان توصیه نمی شود مگر اینکه پزشک ضرورت آن را تشخیص دهد. بنابراین از صفحات مجازی و سایت ها برای دریافت رژیم بارداری رایگان استفاده نکنید.
نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که در حقیقت رژیم بارداری برای جلوگیری از چاقی و اضافه وزن نامناسب و زیادی از حد در این دوران است نه برای لاغر کردن. در صورتی که پس از دوران بارداری و شیردهی، وزن شما به حالت طبیعی خود بازنگشت در این حالت می توانید از یک متخصص تغذیه برای دریافت یک رژیم لاغری اصولی استفاده کنید.
🔸 بیشتر بخوانید: بهترین رژیم شیردهی و زمان مناسب آن
گفتیم که رژیم لاغری در دوران بارداری اگر برای جلوگیری از افزایش وزن بی رویه و بیش از حد باشد، مشکلی ندارد. اما نباید برای لاغری و جلوگیری از افزایش وزن طبیعی بدن در این دوران باشد. افزایش وزن مناسب در این دوران به شاخص توده بدنی پیش از بارداری مادر بستگی دارد و طبق جدول زیر است:
مقدار BMI بدن | افزایش وزن مجاز در دوران بارداری |
کمتر از 18.9 | 13 تا 18 کیلوگرم |
19-24.9 | 11 تا 16 کیلوگرم |
25-29.9 | 7 تا 12 کیلوگرم |
بالاتر از 30 | 5 تا 9 کیلوگرم |
بالاتر از 40 | 5 تا 9 کیلوگرم |
همانطور که در جدول می بینید هرچه وزنتان بیشتر باشد، مجاز به افزایش وزن کمتری در طول هفته های بارداری خود هستید و افراد لاغر با BMIکمتر می توانند وزن بیشتری دریافت کنند.
🔸 بیشتر بخوانید: رژیم کتوژنیک در بارداری
اگر در دوران بارداری، مواد لازم از گروه های مختلف غذایی را به میزان لازم دریافت نکنید، بدن به خوبی کار نمی کند و سلامت مادر و کودک به خطر می افتد. برای داشتن یک فهرست غذایی مناسب در دوران حاملگی باید مواد مغذی که در ادامه درباره آنها توضیح می دهیم را در برنامه خود داشته باشید.
مصرف پروتیئن برای رشد جنین مخصوصا بافت مغز بسیار مفید و ضروری است. مصرف آن به رشد سینه و بافت رحم نیز کمک بسیاری کرده و در تامین خون بدن نقش مهمی دارد. منابع خوب پروتئین:
میزان مصرف روزانه پروتئین در دوران بارداری 71 گرم است.
کلسیم برای تقویت استخوان های مادر و جنین یک ماده ضروری است. همچنین کودک برای داشتن دندان های قوی به کلسیم زیادی احتیاج دارد. خانم های باردار به حداقل 3 وعده کلسیم در روز نیاز دارند. به یاد داشته باشید که بدن برای جذب کامل کلسیم به ویتامین D نیاز دارد.
منابع خوب کلسیم:
میزان مصرف روزانه کلسیم در دوران بارداری 1000 میلی گرم است.
مصرف ویتامین D برای تشکیل استخوان ها و دندانهای جنین نیاز است. همچنین همانطور که در بالاتر گفته شد برای جذب کلسیم باید در بدن ویتامین D به اندازه کافی موجود باشد. منابع خوب ویتامین D:
میزان مصرف روزانه ویتامین D در دوران بارداری 600 میلی گرم است.
فولات که با نام اسید فولیک نیز شناخته می شود، خطر زایمان زودرس را کاهش می دهد و نبود آن باعث ایجاد مشکلات حادی بر روی مغز و ستون فقرات کودک می شود. منابع خوب فولات:
میزان مصرف روزانه اسید فولیک در دوران بارداری 600 تا 900 میکرو گرم است.
آهن برای تولید گلبول های قرمز خون، افزایش هموگلوبین و رشد کودک بسیار مفید است و از کم خونی مادر جلوگیری می کند. کم خونی در دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا خطر زایمان زودرس، وزن پایین نوزاد و افسردگی پس از زایمان را افزایش می دهد.
منابع خوب آهن:
میزان مصرف روزانه آهن در دوران بارداری 27 میلی گرم است.
روی یکی از مهم ترین املاح معدنی موردنیاز در دوران بارداری است و وجود آن برای بهبود زخم و سلامت پوست و مو لازم است. در طی بارداری، تکامل اندام های جنین، استخوان بندی مغز و همینطور سیستم ایمنی و عصبی جنین توسط روی بهبود و سرعت می یابد.
کمی خونسرد باشید نیازی نیست انقدر نگران رژیم بارداری باشید؛ چرا که پزشک شما تمامی نکات لازم درباره مواد غذایی ممنوعه و مواد غذایی الزامی را به شما خواهد گفت. برای مثال توصیه می شود در دوران بارداری از مصرف مواد غذایی زیر پرهیز کنید: